Hyvää Pääsiäistä!

28.03.2018

Tällaiset päivät, jolloin ei ole eduskunnan täysistuntoja, ovat siitä hyviä, että silloin ehtii tehdä eduskunnassa erilaisia rästihommia (joita riittää). Työpöydälle kertyy koko ajan kasvavia pinoja postia ja toki sähköpostia tulee paljon, eikä kaikkeen ehdi aina kovin nopeasti vastaamaan, pahoittelut siitä. Mutta esimerkiksi tänään olen voinut tehdä tämäntyyppisiä tehtäviä. Pino on nyt vähän matalampi.

Kaksi isoa kokonaisuuttahan täällä eduskunnassa nyt kevätkaudella on, ja niiden lisäksi paljon muuta tavaraa. Isoimmat kokonaisuudet ovat tämä pitkään rakennettu sote- ja maakuntauudistus ja tiedustelulait.

Sote- ja maakuntauudistus on ison mittaluokan hanke. Sitä on tehty pitkään. Nykyinen taitaa olla neljäs hallitus, joka sitä yrittää maaliin viedä, mutta luulenpa, että myös ensimmäinen joka sen tekee. Viime syksyn lausuntokierroksen jälkeen esitykseen tehtiin merkittäviä parannuksia, ja nyt se alkaa olla riittävän hyvä. Ei varmaan täydellinen vieläkään, mutta lakeja voidaan kyllä jatkossakin muuttaa. Tavoitteena on nykyistä paremmat ja sujuvammat sosiaali- ja terveyspalvelut suomalaisille. Maakuntauudistus puolestaan selkeyttää hallintoa. Jatkossa 18 maakuntaa hoitavat ne tehtävät, joita tällä hetkellä hoitaa yli 400 erilaista organisaatiota ja hallintohimmeliä.

Tiedustelulailla parannetaan viranomaisten mahdollisuuksia torjua erilaisia vakavia rikoksia, kuten terrorismirikoksia. Samalla päästään paremmin kiinni vieraiden valtioiden vakoilutoimintaan Suomessa. Sellaistakin nimittäin tapahtuu. Lainsäädäntömme on molemmissa suhteissa auttamattoman vanhentunut. 

Pidän tärkeänä, että tiedustelulait säädetään nopeutussa perustuslain muuttamisjärjestyksessä. Se edellyttää 5/6 enemmistön löytymistä eduskunnasta. Tästä asiasta käydään neuvotteluja. Tällä tietoa uskon, että tuo enemmistö lopulta kyllä löytyy, sillä sen verran tärkeästä lainsäädännöstä on kysymys.

Myös hallituksen budjettiriihi lähestyy. Koska valtio edelleen velkaantuu, hs. jaettavaa ei ole paljoa. Jos hallitus kuitenkin jotain onnistuu kasaan raapimaan, pidän tärkeänä, että tavalla tai toisella yhteiskunnan heikompiosaisia huomioidaan. Vaikka Suomi on nyt saatu vahvaan nousuun, on meillä silti aivan liikaa ihmisiä, joilla on iso huoli toimeentulostaan. Tähän asiaa pitää jatkossa pystyä puuttumaan entistä paremmin.

Lähden tästä illaksi Kirkkonummelle,  jossa pidän paikallisen Keskustan tilaisuudessa pienen puheenvuoron.

Hyvää ja rauhallista Pääsiäisen aikaa ja kevättäkin kaikille blogini lukijoille!