Joku roti

13.01.2019

Viime päivinä on käyty keskustelua vakavasta ongelmista, seksuaalirikoksista. Niitä tapahtuu maassamme huomattava määrä. Maahanmuuttajat ovat määräänsä nähden yliedustettuina näissä tilastoissa. Yksikin tapaus on liikaa.

Näin ei voi jatkua, joku roti pitää olla. Tähän on saatava muutos.

Koollekutsumani eduskuntaryhmien puheenjohtajien kokous päätti toimenpiteistä, joilla seksuaalirikoksia estetään jatkossa entistä tehokkaammin.

Sovimme, että eduskunnassa jo käsittelyssä olevat lakiesitykset priorisoidaan siten, että niistä saadaan päätökset 15.3.2019 mennessä.

Päätös koskee kolmea lakihanketta.

1) Lakiesitys rikoslain muuttamisesta
Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Lisäksi rikoslakiin lisättäisiin törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös. Sovimme, että valiokuntakäsittelyssä on kiristettävä myös törkeiden lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistuksia.

2) Lakiesitys poliisin henkilötietolaista
Laissa parannettaisiin poliisin mahdollisuuksia käyttää monipuolisemmin olemassa olevilla toimivaltuuksilla saatuja henkilötietoja rikosten ennalta estämiseksi, paljastamiseksi ja selvittämiseksi. Lakiesitys on merkityksellinen erityisesti seksuaalirikosten torjunnassa ja on tärkeää viedä se ripeästi läpi.

3) Lakiesitys kansalaisuuslain muutoksesta
Lakiesityksessä rikoksiin syyllistynyt voisi menettää Suomen kansalaisuuden. Näitä rikoksia olisivat sellaiset Suomen elintärkeitä etuja vastaan kohdistuneet vakavat maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikokset. Velvoitamme hallituksen nopealla aikataululla arvioimaan mahdollisuuden täydentää esitystä törkeillä seksuaali- ja väkivaltarikoksilla.

Painotimme myös, että hallituksen on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota erilaisiin seksuaalirikoksia ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin. Nettipoliisitoiminnalla, poliisin rikostutkinnalla, valistuksella ja rikoksen uhrien auttamisella on oltava riittävät resurssit.
Turvapaikanhakijoiden osalta painotimme riittävän vahvaa maamme kielen, kulttuurin ja lainsäädännön opetusta.

Saimme näissä asioissa aikaiseksi poikkeuksellisen yhteistyön yli puoluerajojen. Siellä, missä on tahtoa, on tie.