Ministeriarkea

27.09.2019

Blogi 27.9.19

Ministeriarkea

Keskustan Kouvolassa järjestetystä ylimääräisestä puoluekokouksesta on kulunut nyt lähes kolme viikkoa. Ministeriarki palautti elämän uomiinsa hyvin nopeasti. Tekemistä ja vauhtia näissä hommissa riittää.

Vaikka puheenjohtajavaalin lopputulos ei ollut se, mitä toivoin, annoin ja annan kaiken tukeni kilpakumppanilleni Katri Kulmunille. Toivon tätä myös muilta. Ajat ovat Keskustan kannalta äärimmäisen haastavat ja puheenjohtajan tehtävä ei todellakaan ole helpoimmasta päästä. Näen kuitenkin samalla myös toivoa. Keskikentän äänelle ja ratkaisuille on tilaa tässä polarisoituneen keskustelukulttuurin maailmassa. Keskusta on ratkaisukeskeinen puolue ja meidän sanomallemme on kysyntää, mutta sanomaa tulee terävöittää ja selkeyttää. Ajan kanssa se onnistuu.

Mutta siihen ministeriarkeen. Puoluekokouksen jälkeen ei ollut aikaa jäädä ihmettelemään. Arki alkoi heti seuraavana maanantaina puheella Puolustusvoimien ylemmän johdon kurssilla. Viikko piti sisällään myös ministerin johtoryhmän kokouksen, iltatilaisuuksia, puoluehallitusta, tasavallan presidentin tapaamisen, mediahaastatteluita ym.

Viimeisten kahden viikon aikana merkittävä tapahtuma oli päätöksen saaminen Laivue2020-hankkeesta. Valtioneuvoston yleisistunto päätti 19.9., että Puolustusvoimat hankkii neljä monitoimikorvettia Rauma Marine Constructions -telakalta. Hankkeen kustannusarvio on 1,3 miljardia euroa.  Laivat rakennetaan Raumalla ja taistelujärjestelmien päätoimittaja on ruotsalainen Saab.  Hankinta on merkittävä huoltovarmuuden ja työllisyyden kannalta ja varmistaa merellistä turvallisuuttamme aina 2050-luvulle saakka. Kaikkine kerrannaisvaikutuksineen työllistävä vaikutus on jopa 6000 henkilötyövuotta. Olen tyytyväinen tähän päätökseen.

On tässä tullut oltua myös reissun päällä melko ahkerasti. Viime viikon perjantaina kävin Alankomaiden Hilversumissa E12-maiden puolustusministerikokouksessa.

Allekirjoitimme siellä kollegoideni kanssa interventioaloitetta koskevan asiakirjan ja keskustelimme maaryhmän yhteistyön edistymisestä, laajentumisesta ja viestinnästä. Suomi on aktiivisesti mukana eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä- ja verkostoissa. Tarkoitukseni on avata puolustusyhteistyötä ja siihen kytkeytyviä verkostoja myöhemmin erillisessä blogikirjoituksessa. On hyvä avata tarkemmin, mitä ne tarkoittavat käytännössä.

Tämän viikon maanantaina pidin puheen Maanpuolustuskurssin avajaisissa. Puheessani nostin esille sen, että meidän tulee huolehtia uskottavasta kansallisesta puolustuksesta ja sen riittävästä resursoinnista. Tulevinakin vuosina Suomen puolustuskyky perustuu yleiseen asevelvollisuuteen, koulutettuun reserviin, koko maan puolustamiseen ja korkeaan maanpuolustustahtoon.

Viikkooni mahtui myös tutustuminen Rauman telakkaan ja vierailu Maavoimien esikuntaan Mikkeliin. Raumalla tapasin RMC:n johtoa ja median edustajia. Puitteet työn aloittamiselle ovat hyvät. Maavoimien vierailulla taas sain tutustua maavoimien toimintaan, valmiuteen liittyviin asiakokonaisuuksiin sekä tulevaisuuden kehitysnäkymiin. Lisäksi tapasin henkilöstöryhmiä. Molemmat vierailut olivat antoisia ja on hyvä nähdä toimintaa paikan päällä. Ensi viikolla suuntana onkin sitten Merivoimat.

Vierailuiden ja kokousten lisäksi olin keskiviikkona A-Studiossa keskustelemassa hävittäjähankinnasta Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ja kokoomuksen Sofia Vikmanin kanssa. Kyse on siitä, että nykyiset Hornet-hävittäjät vanhenevat 2020-luvulla, ja niiden korvaajan valinta on työn alla. Keskustelua käytiin ihan rakentavassa hengessä. Hävittäjähankinta on Suomen historian merkittävimpiä ja se pitää hoitaa vastuullisella  ja pitkäjänteisellä tavalla. Lopullinen hankintapäätös tehdään vuonna 2021. Palataan tähänkin aiheeseen.