Pohjoismaisten puolustusministerien kuuma linja käyttöön: ministerit keskustelivat Irakin tilanteesta

15.01.2020

Puolustusministeriön tiedote 15.1.2019 klo 17.30

Pohjoismaisten puolustusministerien kuuma linja käyttöön: ministerit keskustelivat Irakin tilanteesta

Pohjoismaiset puolustusministerit keskustelivat tänään Irakin tilanteesta. Keskustelut käytiin syksyllä 2019 käyttöön otetun kriisikonsultaatiomekanismin puitteissa. Suojattua kuva- ja ääniyhteyttä  hyödynnettiin nyt ensimmäistä kertaa ministeritasolla.


Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan on luontevaa vaihtaa tietoa Pohjoismaiden kesken. ”Keskustelimme turvallisuuspoliittisesta tilanteesta Irakissa ja ISIS:in vastaisen koalition toimintaedellytyksistä. Yhteinen tahto on, että yhteistyö terrorismia vastaan voisi jatkua alueella, yhteistyössä Irakin hallinnon kanssa. Luonnollisesti haluamme varmistaa, että pohjoismaiset joukot voivat toimia alueella turvallisesti.”

”Jatkamme tilanteen seuraamista ja arviointia yhdessä muiden operaatioon osallistuvien maiden kanssa”, toteaa ministeri Kaikkonen.

Uuden konsultaatiomekanismin avulla on tarkoitus saavuttaa yhteinen tilannekuva mahdollisten kriisien ja konfliktien aikana. Pohjoismaiden puolustushallinnot voivat konsultoida toisiaan, mikäli alueellinen vakaus, koskemattomuus tai turvallisuus ovat uhattuna. Kriisikonsultaatiomekanismia voidaan hyödyntää myös näkemysten vaihtamiseen kansainvälisistä tapahtumista, joilla on vaikutusta Pohjolan turvallisuustilanteeseen, tai joiden osalta Pohjoismailla on yhteinen turvallisuusintressi.

Lisätietoa aiheesta antaa puolustusministeriössä erityisasiantuntija Erkki Aalto, puh. 0295 140 312 ja erityisavustaja Janne Torvinen puh. 0295 514 0433