Blogi 26.10. Vauhti kiihtyy

26.10.2021

Politiikan syksy on käynnistynyt toden teolla. Hallitus löysi sovun budjettiriihessä, vaikka laidat välillä ryskyivätkin. Keltaiset budjettikirjat ilmestyivät eduskuntaan muutama viikko sitten. Se on politiikassa samanlainen syksyn merkki kuin syyssateet ja ruskakin.

Kaikkea ei kuitenkaan voi ennakoida. Elokuussa koimme vakavia hetkiä, kun eduskunta päätti lähettää Afganistanin evakuointioperaation tueksi suomalaisen suojausjoukon. Operaatio oli kaikeksi onneksi onnistunut ja Kabulista onnistuttiin evakuoimaan kansalaistemme lisäksi Suomelle ja EU:lle työskennelleitä ja heidän perheenjäseniään. Viranomaiset kotimaassa ja paikan päällä Kabulin lentokentällä olleet tekivät erinomaista työtä kovan paineen alla. Tuon viikon aikana nähtiin niin rohkeutta, päättäväisyyttä kuin yhteistä tahtoakin.

Puolustusministerin salkku on tänä syksynä täynnä painavaa asiaa. Syyskuussa julkaistiin uusi puolustusselonteko. Selonteko on tärkeä asiakirja, sillä se ohjaa Suomen puolustuksen kehittämistä vuosiksi eteenpäin. Eduskunnassa selonteko sai kiitosta yli puoluerajojen, myös opposition riveistä. Se tuntuu olevan näinä aikoina aika harvinaista. Se kertoo siitä, että Suomen puolustuksen merkityksestä ollaan tässä maassa laajasti yhtä mieltä. Suomen puolustus nojaa vahvaan maanpuolustustahtoon, jota löytyy poliittisen kentän eri puolilta.

Loka-marraskuun vaihteessa julkaistaan asevelvollisuuden kehittämistä pohtineen komitean lausunto. Kansanedustaja Ilkka Kanervan johtama komitea on käsitellyt tulevaisuuden asevelvollisuutta muun muassa puolustusvoimiemme tarpeiden, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmista. Kyse on siitäkin, miten mahdollisimman moni maanpuolustushenkinen suomalainen voisi suorittaa asepalveluksen, sukupuolesta riippumatta.

Ilmavoimien Hornetien korvaajaa etsivä HX-hanke kaartuu sekin loppusuoralle. Päätökset konemallista on tarkoitus tehdä vuoden loppuun mennessä. Hanke herättää kiinnostusta, niin kuuluukin. Kyseessä on arvokas investointi, sen sanon avoimesti. Onneksi tällaisia hankintoja ei tarvitse tehdä joka vuosi, eikä edes joka vuosikymmenkään. Poistumassa olevat Hornetit ovat palvelleet lähes 30 vuotta, ja uudet koneet lentäisivät jopa 2060-luvulle saakka.

Kaikki tämä pitää puolustusministerin liikkeessä. Syksyä värittävät budjettikeskustelut, kokoukset kotimaassa ja pohjoismaisten kumppaniemme kanssa ja monet erilaiset tehtävät. Nyt käsillä olevat päivät itselläni kuluvat Naton vieraita isännöidessä heidän vieraillessaan pääsihteeri Jens Stoltenbergin johdolla sekä Suomessa että Ruotsissa.

Talous on lähtenyt hyvin kasvuun ja vauhtikin on monella mittarilla parempi, kuin viime keväänä ehkä osattiin toivoa. Kaikki eivät ole kuitenkaan ole tässä kyydissä mukana. Monella yrittäjällä on vaikeuksia, eivätkä talouden pidemmän aikavälin haasteet ole miksikään muuttuneet. Velaksi eläminen ei pidemmän päälle kanna, vaikka leikkauksia ei kukaan toivokaan. Kestävä tapa pitää taloudesta huolta on raivata polkua uudelle kasvulle. Osaamista ja uskallusta Suomesta löytyy. Samalla täytyy nostaa jaloilleen niitä, joita korona on kolhaissut pahimmin.

Toivo elää, että tästä koronastakin lopulta päästään. Rokotekattavuus kasvaa hitaasti, mutta kasvaa kuitenkin. Sen myötä ja hallituksen koronastrategian mukaisesti Suomessa on otettu askeleita kohti normaalia. Maskit ovat joissain paikoissa hävinneet ja tapahtumia on voitu järjestää myös kasvokkain. Olen iloinen siitä, että tänä syksynä moni ravintola on voinut pitää ovensa auki ja moni opiskelija on päässyt aloittamaan opintonsa paikan päällä. Samalla pitää toki noudattaa varovaisuutta ja meidän päättäjien seurata tilanteen kehittymistä.

Vauhti kiihtyy, kuten iskelmässä lauletaan. Menossa on suurten asioiden syksy.