Ajankohtaiskolumni uusmaalaisissa lehdissä 3.11.2021

03.11.2021

Puolustuksen supersyksy

Menossa on isänmaamme turvallisuuden kannalta erityisen painava syyskausi, puolustuksen supersyksy.

Syyskuussa julkaistiin uusi puolustusselonteko. Kyseessä on tärkeä asiakirja, sillä se ohjaa Suomen puolustuksen kehittämistä vuosiksi eteenpäin. Olen saanut avata selontekoa niin eduskunnassa, mediassa kuin alan ammattilaistenkin parissa. Kokemukseni on se, että maanpuolustus on suomalaisille tärkeä asia. Selonteon vastaanotto on ollut hyvä.

Vuoropuhelua käydään moneen ilmansuuntaan. Tänä vuonna on Suomen vuoro toimia pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nordefcon puheenjohtajana. Meillä on läheiset välit pohjoismaisiin kumppaneihimme ja erityisen tiivistä yhteistyö on naapurimme Ruotsin kanssa. Muitakin tärkeitä kumppanuuksia on. Äskettäin Naton valtuuskunta pääsihteeri Jens Stoltenbergin johdolla vieraili Suomessa ja Ruotsissa.

EU-puolustusyhteistyötä rakennetaan yhdessä jäsenvaltioiden kesken. Puhutaan niin sanotusta EU:n strategisesta kompassista, joka voi terminä kuulostaa EU-slangilta, mitä se kyllä onkin. Kompassi pitää kuitenkin sisällään yhteistyötä monessa meille tärkeässä kokonaisuudessa, kuten teknologiassa ja kyberpuolustuksessa. Suomelle keskustelu Euroopan puolustusyhteistyöstä tarjoaa monia mahdollisuuksia.

Asevelvollisuuden kehittämistä pohtinut komitea antaa lähiviikkoina ehdotuksensa siitä, miltä tulevaisuuden asevelvollisuus voisi näyttää. Nykyjärjestelmä on maanpuolustuksen kannalta toimiva, eikä sitä romuttaa kannata. Kehityskohteitakin kuitenkin on. Yksi komitean pohdinnassa ollut asia on naisten osallisuuden vahvistaminen maanpuolustuksessa. Mielenkiinnolla odotamme raportin julkistusta.

Ilmavoimien Hornetien korvaajaa valmisteleva HX-hanke on etenemässä päätöksentekovaiheeseen. Päätös uudesta hävittäjästä on tarkoitus tehdä vuoden loppuun mennessä. Tämä on tärkeä ja arvokaskin hanke ja herättää siksi kiinnostusta, niin kuin kuuluukin. Onneksi tämän mittaluokan hankintoja ei tarvitse tehdä joka vuosi, eikä edes joka vuosikymmenellä. Poistumassa olevat Hornetit ovat palvelleet lähes 30 vuotta. Uusilla koneilla on tarkoitus lentää taas vuosikymmeniä eteenpäin.

Päätettävänä tänä puolustuksen supersyksynä on merkittäviä ja kauaskantoisia ratkaisuja. Työtä puolustuksemme eteen tehdään pitkäjänteisesti, isänmaan turvallisuudesta huolehtien.

Antti Kaikkonen

Kirjoittaja on puolustusministeri (kesk)