Suomen turvallisuudella on tukeva kivijalka

03.04.2022

Ukrainalaiset ovat osoittaneet vahvaa maanpuolustustahtoa puolustautuessaan Venäjän hyökkäystä vastaan. Vaikka yksin maanpuolustustahdolla ei taisteluissa pärjätä, on sillä kuitenkin valtava merkitys. 

Myös omasta historiastamme tunnistamme hyvin maanpuolustustahdon merkityksen.

Maanpuolustustahto syntyy tunteesta, että isänmaa on yhteinen ja puolustamisen arvoinen.

Suomalaisten maanpuolustustahto on ollut aina eurooppalaisittain huippuluokkaa ja luvut ovat vahvistuneet nyt entistäkin vahvemmiksi.

Suomalaiset ovat viime viikkoina hakeutuneet ennätysmäärin vapaaehtoisen maanpuolustuksen pariin. Kurssit ovat täyttyneet alta aikayksikön. Vastaamme tähän kasvaneeseen kysyntään lisäämällä maanpuolustuskurssien määrää. Myös kertausharjoitusten määrää kasvatetaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut suomalaisissakin huolta – tämä on ymmärrettävää. Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Puolustuskykymme on hyvä.

Nyt vahvistamme Puolustusvoimien resursseja vastaamaan muuttunutta turvallisuustilannetta. 

Puolustuskykymme kehittämisessä meillä on myös hyviä kumppaneita tukenamme.

Läheisin kumppanimme on Ruotsi. Ruotsin kanssa tehtävä puolustusyhteistyö tähtää Itämeren alueen turvallisuuden sekä Suomen ja Ruotsin puolustuksen vahvistamiseen.

Yhdysvallat on ollut tähänkin asti Suomen läheisimpien yhteistyökumppanien joukossa, mutta tätäkin yhteistyötä nyt tiivistetään entisestään.

Teemme paljon yhteistyötä myös mm. Norjan ja Iso-Britannian kanssa.

Suomen turvallisuusympäristössä on tapahtunut niin iso muutos, että joudumme arvioimaan monia asioita uudelleen.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Nato-jäsenyyden kannatus on noussut merkittävästi suomalaisten keskuudessa.

Arvioimme, miten haluamme tiivistää puolustusyhteistyötämme ja haluammeko liittoutua sotilaallisesti. Johtolankana on se, mikä on Suomen turvallisuudelle parasta. Teemme päätökset harkiten. 

Suomen turvallisuudella on tukeva kivijalka. Olemme varautuneet hyvin, olemme kansakuntana lujaa ja yhtenäistä tekoa ja meillä on paljon hyviä kansainvälisiä kumppaneita. 

Sille pohjalle on hyvä rakentaa.

Antti Kaikkonen