Vähän kaikenlaista

17.09.2015

Tässä on nyt vähän kaikenlaista. Aika isojakin asioita. Turvapaikanhakijatilanne on räjähtänyt käsiin niin Euroopassa kuin Suomessakin. Suomi on suurelta osin pysähtymässä perjantain mielenilmauksen vuoksi. Pääministeri piti harvinaisen tv-puheen.

Tulin juuri tasavallan presidentin luota. Ulkoasiainvaliokunta teki vierailun presidentin linnaan presidentin kutsusta. Kävimme läpi ajankohtaista ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta. Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut valtavaa vauhtia ja aiheuttaa melkoisen haasteen Euroopalle ja myös suomalaiselle yhteiskunnalle. Kriisin juuriin pitäisi etsiä ratkaisuja. Mm. Syyrian tilanteeseen pitäisi viimeinkin etsiä ratkaisuja, jotta maasta ei tarvitsisi lähteä. Mutta kriisipesäkkeitä on useita.

Keskustelimme myös mm. Ukrainan kriisistä ja pohjoismaisesta turvallisuusyhteistyöstä. Valiokunta on tekemässä vierailun Ruotsiin parin viikon kuluttua, jossa käymme Suomen ja Ruotsin yhteistyökuvioita tarkemmin läpi. Toki olemme kiinnostuneita myös Ruotsin Nato-keskustelusta.

Vaan onhan tässä kotimaassakin. Hallitus teki itse paketin työelämän uudistamisesta, kun yhteiskuntasopimusta ay-liikkeen kanssa ei valitettavasti syntynyt. Paketissa on paljon senkaltaisia uudistuksia, jotka ovat tässä tilanteessa välttämättömiä. Työllistämisestä täytyy tehdä entistä houkuttelevempaa. Toisaalta samalla pitäisi katsoa, etteivät työntekijän aseman heikennykset kohdistu liiallisesti samoihin ihmisiin esimerkiksi hoitoalalla tai poliiseissa. Onkin toivottavaa, että ay-liike voisi tulla vastaan, jotta paketista saataisiin oikeudenmukaisempi. Pääministeri Sipilä perusteli tätä hyvin eilisessä tv-puheessaan.

Suomi on velkaantunut kovaa vauhtia seitsemän vuotta. Noin miljoona euroa tunnissa vuodesta toiseen, tälläkin hetkellä. Samalla työttömyys on hitaasti mutta varmasti pahentunut koko ajan. Ei näin voi jatkaa. Jotain pitää tehdä, siitä on kysymys.

Säästöjen hakeminen on vaikeaa, ja hutejakin tulee. Yksi huti mielestäni on joukkoliikenteeseen kohdistuvat säästöt, jotka ovat lakkauttamassa lähes 30 junaliikenteen asemapaikkaa eri puolilta Suomea. Omassa vaalipiirissäni vaakalaudalla ovat H- ja Y-junat. Molemmilla on alueillaan iso tarve ja junavuorojen lopettaminen olisi iso menetys. Joukkoliikenteen vähentäminen myös lisää yksityisautoilua ja pääkaupunkiseudun ruuhkia. Ei kovin järkevää.

Pahoittelen, että blogin päivitystiheys on harventunut. Koetan katsoa, ettei tule tavaksi, sillä sivuilla on paljon kävijöitä – kiitos siitä! Työtilanne on viime viikkoina ollut todella kiivas, eikä taida ihan heti helpottaakaan. Mutta ponnistellaan!