Amerikkaa ja sotea

12.11.2015

Olen ollut aika lailla lennossa tässä jonkun aikaa. Johdin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan delegaatiota Yhdysvallan matkalla marraskuun alussa. Kohteina olivat maailmanpolitiikan kannalta keskeiset New York ja Washington D.C. Samaan aikaan Suomessa syntyi jonkin sortin hallituskriisi sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen kanssa, eli nk. sote-ratkaisu. Onneksi siitäkin selvittiin.

Ulkoasianvaliokunnan tehtäviin kuuluu luonnollisesti ulkosuhteiden hoito. Paitsi Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden hoitoon, paneuduimme matkalla myös YK:n kautta ajankohtaisiin kysymyksiin ja kriiseihin. Niitähän valitettavasti riittää.

Matkan alkuosassa meillä oli lukuisia vierailuita YK:n päämajassa. Saimme myös matkan aikana tietää, että YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon on tulossa Suomeen joulukuun alussa. Tämä on hieno asia.

Keskustelunaiheita YK:ssa olivat mm. Lähi-idän ja Afrikan tilanteet sekä Eurooppa koetteleva pakolaiskriisi. Tapasimme myös Venäjän YK-lähettiläs Vitaly Churkinin.

Washingtonissa keskityttiin enemmän Yhdysvaltain tilanteeseen ja maidemme kahdenvälisiin suhteisiin. Tapasimme kongressin jäseniä, hallinnon edustajia, tutkijoita ja asiantuntijoita. Kovatasoisin poliitikkotapaaminen oli epäilemättä senaattori John McCain. McCain jäi kakkoseksi presidentinvaalissa vuonna 2008, kun Barack Obama valittiin ensimmäisen kerran. McCain on edelleen Yhdysvalloissa hyvin tunnettu ja vaikutusvaltainen poliitikko. Kova luu, täytyy sanoa, myös tapaamisemme perusteella.

Seurasimme luonnollisesti matkalta käsin tiiviisti myös sote-vääntöä, johon hallitus oli vähällä kaatua. Itse kyllä uskoin koko ajan järjen voittavan ja sovun syntyvän. Kaikesta päätellen se meni kyllä hyvin täpärälle. Syntynyt ratkaisu sinänsä vaikuttaa aivan kelvolliselta. Sote-palveluiden järjestämisvastuu siirtyy tämän hetken lähes 200 toimijalta 15 sote-piirille, joten hallinto yksinkertaistuu huomattavasti. Kansalaisten yhdenvertaisuus myös paranee. Jos uudistus etenee, niin kuin pitää, myös hoitoketjut selkeytyvät ja jonot lyhenevät. Paljon on vielä kuitenkin pähkäiltävää, ennen kuin asia on maalissa.

Oman vaalipiirini Uudenmaan kannalta uudistus on suuri, muttei nyt kuitenkaan aivan valtaisa, koska meillä on jo entuudestaan sote-alueen kokoinen HUS, eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Sen rajoja ei tässä muutella. Mutta maakunnallinen vastuu päättää asioista kasvaa ja demokratia paranee. Se tarkoittaa mm. sitä, että maakunnalliset päättäjät valitaan jatkossa vaaleilla.

Kuntakentälle muutos on suuri, sillä sote-palveluiden järjestäminen poistuu kuntien tehtävistä. Tavoite on silti se, että usein tarvittavat sote-palvelut ovat saatavilla kotikunnasta. Lääkäriin on päästävä, kun tarvetta on.