Laitakaupungin valot

30.11.2015

Helsingin Diakonissalaitos kutsui viisi kansanedustajaa tänään tutustumaan “laitapuolen kulkijoiden” elämään. Otin kutsun vastaan. Kävimme mm. Munkkisaaren päihde- ja mielenterveystyön palvelukeskuksen korvaushoidon yhteisössä, tapaamassa kodittomia, narkomaaneja, paperittomien klinikalla ja Nuorten Vamos-palvelukeskuksessa. Näimme paljon kurjuutta, syrjäytyneisyyttä ja köyhyyttä, mutta myös hyvyyttä ja hyvää tahtoa, valonpilkahduksiakin ja toivoa. Eväitä tuli myös päätöksentekoon. Oli hyvä kokemus. Ekskursion työnimenä oli “luokkaretki laitakaupungille”.

Osalla meistä menee elämä syystä tai toisesta raiteiltaan. Silloin harvempi selviää yksin. Kaikilla ei ole sukulaisia tai ystäviä auttamassa, eikä läheiset aina edes pysty auttamaan. Silloin tarvitaan yhteiskunnan ja/tai kolmannen sektorin apua. Helsingin Diakonissalaitos on kehittänyt hyviä toimintamalleja, joita kannattaa varmasti jakaa eteenpäinkin. Myös monessa muussa järjestössä on oman alansa erityistä osaamista. Hyviä käytäntöjä kannattaa jakaa. Jokainen elämä on pelastamisen arvoinen.

Eilen kävin Turussa pitämässä puheen Talvisodan muistotilaisuudessa. Talvisodan syttymisestähän tulee tänään kuluneeksi 76 vuotta. Tilaisuuden oli järjestänyt Karjalan Liitto ry. Arvokas tilaisuus. Maakuntajohtaja Kari Häkämies ja minä pidimme varmaan ihan kohtuulliset puheet, ehkä hyvätkin, mutta kyllä ne varjoon jäivät veteraanien esityksille. Paikallinen sotaveteraani muisteli talvisodan alkamispäiviä. Ikää oli mittarissa jo 90 vuotta, mutta ajatus ja puhe oli selvä ja kirkas – arvokas ja hieno puhe. Vaikuttava oli myös Turun veteraanikuoron esitys. Hattua täytyy nostaa näille kunniakansalaisillemme.

Enimmäkseen kuitenkin ulkopolitiikka on työllistänyt. Ranskan terrori-iskut ja niiden seuraukset ovat iso asia myös Suomelle. Nyt ensimmäistä kertaa testataan EU:n ns. turvatakuita. Suomi varmasti auttaa Ranskaa jollakin sopivalla tavalla, joka selvinnee lähiaikoina. Terrorismia vastaan pitää taistella yhteisessä rintamassa ja päättäväisesti.

Viime viikolla kävimme ulkoasiainvaliokunnan kanssa myös Virossa. Vierailimme mm. Ämarin lentotukikohdassa ja Naton kyberturvallisuuskeskuskessa. Keskustelimme myös perusteellisesti Viron parlamentin ulkoasianvaliokunnan kanssa. Sen puheenjohtaja Sven Mikser on itse asiassa tuttuni jo nuorisopolitiikasta alkaen. Yhteistyö virolaisten kanssa sujuu luontevasti ja hienosti.

Tätä naputellessani eduskunnan työhuoneessani radiouutiset kertoi juuri, että postilakkoon on syntynyt ratkaisu. Tämä on hyvä uutinen. Toivottavasti myös käynnissä olevissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa syntyy myönteinen ratkaisu, vaikka neuvottelutilanne onkin aika haastava. Se olisi Suomelle paljon parempi, kuin muut vaihtoehdot.