Joulurauhaa

21.12.2015

Eduskunnan syyskauden viimeinen istunto oli perjantaina. Tulin tänään vielä työpöytää siivoamaan ja rästihommia tekemään. Jos viime viikko oli eduskunnassa melkoista hulinaa yöhön venyneine istuntoineen, nyt täällä alkaa olla hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Joulurauha taitaa laskeutua eduskunnankin päälle.  Hyvä niin. Varsinkin Jouluna rauhan on mentävä kaiken muun edelle.

Eduskunnan syksy oli raskaanlainen. Suomen talouden tilanne on vakava. Hallitus on tuonut esityksiä, joiden tavoitteena on saada talous nousuun ja maamme velkaantuminen kuriin, mutta kritiikki on ollut voimakasta. Hallituksen tehtävä ei ole helppo. Jokaiselle uudistukselle ja säästölle löytyy vastustajansa. Tosi viisautta hallitus tarvitsee siinä, että löytää mahdollisimman oikeudenmukaisen tavan toteuttaa uudistuksia ja säästöjä.

Erityisen sääli on, että yhteiskuntasopimusta ei ole saatu sovittua työmarkkinajärjestöjen kesken. Se olisi työntekijöiden, ja koko Suomen, kannalta paras tapa tehdä tarvittavat uudistukset. Aika käy vähiin, mutta vuoden 2016 alussakin sen kyllä ehtisi sopia, jos vain tahtoa löytyisi. Toivon todella, että löytyy. Ns. pakkolakien tie on huonompi vaihtoehto, mutta siihen hallitus päätynee, jos sopimusta ei synny. Vanhoilla rakenteilla Suomen suunta ei muutu.

Maailmallakin on myrskyistä. Olen nyt toiminut ensimmäisen vuoteni loppuun ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtana. Tämä on erittäin haasteellinen aika tuohon tehtävään, mutta toisaalta myös erittäin mielenkiintoinen. Oma motivaationi hoitaa tehtävä mahdollisimman hyvin on suuri.

Tapaan tänään vielä delegaation Palestiinasta, joka halusi tulla kertomaan viestinsä alueelta. Tällaisia eri maiden delegaatioiden ja diplomaattien tapaamisia kuuluu tehtäviini aika paljon, vaikka se ei paljoa ulospäin näykään.

Kiitän kaikista eri väylien kautta saamistani ystävällisistä joulutervehdyksistä. Tänä vuonna omat joulutervehdyksiini varaamani rahat olen lahjoittanut Pelastusarmeijalle ja Mannerheimin lastensuojeluliitolle.

Toivotan kaikille blogini lukijoille mitä parasta Joulurauhaa!