Terveisiä Libanonista

21.03.2016

Terveisiä Libanonista

Sain äskettäin tilaisuuden käydä tutustumassa YK:n UNIFIL-operaatioon Libanonissa. Matka oli rankahko, mutta myös hyödyllinen ja mielenkiintoinen. Suomen hallituksella on parhaillaan pohdinnassa Suomen osallistumisen laajuus kyseiseen YK-operaatioon tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä UNIFIL on osallistumiseltamme selvästi suurin kriisinhallintaoperaatiomme. Perinnettäkin on, sillä olemme turvanneet rauhaa alueella useaan otteeseen vuodesta 1982 alkaen. Libanonissa aikojen kuluessa palvelleita suomalaisia rauhanturvaajia on siis tuhansia. Tällä hetkellä joukkomme kuuluvat suomalaisjohtoiseen pataljoonaan, johon kuuluu myös irlantilaisia ja virolaisia rauhanturvaajia. Suomalaisia sotilaita on tällä hetkellä hieman yli 300.

Naapurimaa Syyrian kaoottinen tilanne on heijastunut myös Libanoniin, ja turvallisuustilanne on sen johdosta heikentynyt. Libanon on maantieteelliseltä kooltaan samaan suuruusluokkaa kuin Uusimaa. Syyriasta ja Palestiinasta tulleita pakolaisia Libanonissa on yli kaksi miljoonaa, tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Tilanne on vaikea.

Paikallisille vaikuttajille en viitsinyt kovin hirveästi surkutella Suomen turvapaikanhakijatilannetta.

Rauhanturvaajamme tekevät tärkeää ja arvokasta työtä. Rauha on hauras. Rauhanturvaajamme toimivat raja-alueella, jossa Libanonin ja Israelin suhteet ovat räjähdysherkät. Historiaakin alueella on. Matkaseurueemme nousi vuorelle, josta näki lähes koko alueen, sekä Galilean laaksoon.

Olosuhteissa on myös vaaransa, ja vuosien aikana myös suomalaisia rauhanturvaajia on menehtynyt alueella. Turvallisuuteen kiinnitetään tälläkin hetkellä paljon huomiota. Enpä ole itsekään luotiliivejä työmatkalla päälle pukenut tätä ennen.

Suomalaisia rauhanturvaajia arvostetaan. Sekä ammattisotilaamme että reserviläiset ovat hyvin koulutettuja. Suomalaiset tunnetaan myös siitä, että joukoillamme on hyvä taito tulla toimeen paikallisen väestön kanssa. Tämä on yksi alueella pärjäämisen edellytyksistä. 

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Ranska pyysi EU-mailta apua terrorismin vastaisessa taistelussa. Suomi tullee vahvistamaan osallistumistaan koulutusoperaatiossa Irakissa. Tämän lisäksi hallitus parhaillaan harkitsee joko Malin tai Libanonin operaatiomme vahvistamista. Omasta mielestäni Libanonissa jatkaminen olisi luonteva vaihtoehto. Tunnemme alueen hyvin, ja myös meidät tunnetaan. On myös hyvä muistaa, että kriisinhallintaoperaatioissa joukkomme saavat arvokasta kenttäkokemusta todellisista olosuhteista, mikä osaltaan vahvistaa Suomen puolustuskykyä.

Jututin monia rauhanturvatehtävissä olevia suomalaisia. Olosuhteet ovat haastavat, ja varmasti koti-ikäväkin välillä vaivaa. Asenne on silti kohdillaan ja omaa työtä tehdään vahvalla osaamisella ja motivaatiolla. Erilaisissa rauhanturvatehtävissä vuosien varrella palvelleita suomalaisia on noin 50 000. He ovat paitsi turvanneet rauhaa, samalla toimineet myös erinomaisina maamme käyntikortteina.

Nostan hattua jokaiselle heistä.