Kannanotto: Hallitus tukee omais- ja perhehoitajien jaksamista

31.03.2016

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen:

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen on tyytyväinen hallituksen aikeisiin parantaa omais- ja perhehoitajien asemaa.

– Omais- ja perhehoitajat tekevät erittäin tärkeää ja arvokasta työtä. Olen iloinen, että taloudellisesti vaikeinakin aikoina heidän asemaansa  pystytään hieman parantamaan, Kaikkonen sanoo.

Hallitus on jättänyt lausuntokierrokselle luonnoksen omais- ja perhehoitolain muutoksesta, jossa on monta pientä parannusta omais- ja perhehoitajien asemaan.

Hallituksen esittämän lakimuutoksen myötä sopimuksen tehneet omaishoitajat saisivat tulevaisuudessa vähintään kaksi vapaapäivää kuukaudessa. Ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti hoitoon sidotut omaishoitajat saisivat vähintään kolme samoin edellytyksin kuin nytkin. Nykyisellään ja myös jatkossa kunnat voivat oman harkintansa mukaan tarjota omaishoitajille useammankin vapaan päivän.

– Kuntakohtaisia eroja on paljon, mutta nykyisellään kaikilla omaishoitajilla ei välttämättä ole vapaapäiviä lainkaan. Vapaapäivät auttavat omaishoitajia jaksamaan paremmin, ja siksi lakimuutos olisi erityisen merkittävä ja tärkeä, Kaikkonen perustelee.

– Vaikka omaishoitajien asema yleisesti ottaen näillä muutoksilla paranee, lain jatkotyössä täytyy vielä varmistaa, ettei kenenkään asema nykyisestä näillä lakimuutoksilla heikkene, Kaikkonen jatkaa.

Lisäksi perhehoitajien vähimmäispalkkiota ollaan korottamassa 80 eurolla kuukaudessa, ja myös heidän vapaapäiviensä määrä nostetaan yhdestä kahteen.

Lakimuutos on lähetetty lausuntokierrokselle ja lain on määrä tulla voimaan heinäkuun alussa. Esityksen tavoitteena on tukea omais- ja perhehoitajien jaksamista ja samalla mahdollistaa hoidettavien asuminen pidempään kotona.