Kaikkonen: YK:lle viimeinkin naispääsihteeri

13.04.2016

Referaatti 13.4.2016

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen: YK:lle viimeinkin naispääsihteeri

”YK:ssa on meneillään yksi maailman tärkeimmistä valintaprosesseista kun pääsihteeri Ban Ki-Moonille etsitään seuraajaa.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että YK:n jäsenvaltioiden on vihdoin aika valita naispääsihteeri johtamaan YK:ta.

Järjestöllä on ollut jo kahdeksan pääsihteeriä, jotka ovat kaikki olleet miehiä. Nyt on aika rikkoa tämä lasikatto ja valita pääsihteeriksi nainen.

Kyseessä ei ole mikä tahansa tehtävä, sillä pääsihteerin tulee puhua 7 miljardin ihmisen puolesta. Siksi YK tarvitsee vahvan johtajan, joka voi johtaa myös omalla esimerkillään.

Naiset ovat edelleen alisteisessa asemassa hyvin monessa valtiossa ja kulttuurissa eri puolilla maapalloa. Ensimmäinen naispääsihteeri olisi tärkeä signaali sukupuolten välisen tasa-arvon puolesta.

Tähän mennessä pääsihteerikisaan on ilmoittautunut yhdeksän ehdokasta, joista neljä on naisia. Sukupuolten välinen tasa-arvo on Suomelle tärkeää sekä kansallisesti että kansainvälisesti, joten myös Suomen on syytä tukea naisehdokkaita.

Meneillään oleva valintaprosessi on aiempaa avoimempi ja läpinäkyvämpi, mikä on erittäin tärkeää, jotta kaikki jäsenmaat voivat tuntea valittavan pääsihteerin omakseen. Avoimempi ja läpinäkyvämpi YK on kaikkien jäsenmaiden etu.

On jo korkea aika, että YK saa ensimmäisen naispääsihteerinsä”, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen puhui Helsingissä parhaillaan järjestettävän nuorten YK-konferenssin avajaistilaisuudessa keskiviikkona 13.4.2016.