Isoja asioita

22.12.2016

Sote- ja maakuntauudistuksesta on nyt saatu aikaan kokonaisuus, jolla sosiaali- ja terveyspalveluja voidaan parantaa ja turvata lääkäriin pääsy, hoito ja hoiva tasa-arvoisesti kaikille suomalaisille koko maassa. 

Keskusta esitti viime vaalikaudella oppositiossa ollessaan kotikunta-maakuntamallin ja oli valmis yhteistyöhön silloisten Kataisen ja Stubbin hallitusten kanssa, jotta uudistus etenisi. Opposition linja tällä vaalikaudella on valitettavasti toinen.

SDP ja Vihreät ovat ilmoittaneet haluavansa repiä sote- ja maakuntauudistuksen auki ja palauttaa sen nollapisteeseen. Tätä on mahdoton käsittää. Opposition linja yksinkertaisesti vaarantaisi ihmisten palvelut ja niiden tasa-arvoisen saatavuuden.

SDP, Vihreät ja nyttemmin myös Vasemmistoliitto ovat myös antaneet ymmärtää, että sosiaali- ja terveyspalveluja ja ylipäätään suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa oltaisiin myymässä markkinoille ja etenkin suurille terveysalan yrityksille. Tämä on ihmisten pelottelua, jolla voi lyhyellä aikavälillä saada kannatusta, mutta joka ei edesauta millään tavalla palvelujen turvaamista tasa-arvoisesti.

Valinnanvapaus on yksi ratkaisu siinä, että lääkäriin pääsy, hoito ja hoiva turvataan. Päävastuu sosiaali- ja terveyspalveluista on myös tulevaisuudessa julkisella vallalla. Myös pienemmillä ja keskisuurilla hoito- ja hoiva-alan yrityksillä ja järjestöillä on kokonaisuudessa roolinsa.

Uskon suomalaisten enemmistön kuitenkin näkevän pelottelun läpi ja ymmärtävän, että sote- ja maakuntauudistus on vihdoin vietävä maaliin. Oikein toteutettuna se parantaa kansalisille tärkeitä sosiaali- ja terveyspalveluita nykyisestä takkuilevsta tilanteesta.

Suomen Pankki arvioi viime viikolla kolme hyvää asiaa Suomelle: talous kasvaa, työttömyys alenee ja ihmisten luottamus talouteen on vahvistunut. Vuodesta 2017 on tulossa ainakin tässä suhteessa aiempaa valoisampi.

Näitä uutisia on kaivattu jo pitkään, itse asiassa vuosikausia. Suomi on ollut nollakasvussa tai pakkasella jo pitkään, ja työttömyys on pahentunut kuukausi kuukaudelta, vuosi vuodelta. Nyt suunta on kesästä alkaen ollut parempi.

Kun jokin on rikki, se täytyy korjata. Hallitus kääri hihat ja teki joukon vaikeita päätöksiä, jotka iskivät tuntuvastikin monelle suunnalle. On tehty vaikeita säästöjä ja uudistuksia, joita on kritisoitu paljon, monelta osin aiheestakin. 

Mutta myös myönteisiä tuloksia on alkanut jo syntyä. Suomi on jo jonkin aikaa kulkenut kohti positiivisempia lukuja. Nyt talous kasvaa ja työttömyys vähenee. Käänne parempaan on tapahtunut.

Työllisyys tulee ratkaisemaan Suomen pärjäämisen tulevaisuudessa, mutta työllisyys ei ole pelkästään lukuja ja numeroita Suomen tilannekartalla. Työssä on kyse paljolti toimeentulosta, mutta myös siitä, että elämä on omissa käsissä. Työttömyys on ennen kaikkea henkisesti raskasta ja turhauttavaa. Vaikka työtön saisi yhteiskunnalta työttömyystukea, se ei tee häntä yhtä onnelliseksi kuin se, että hän saisi itse tienata saman rahan.

Onneksi suunta on nyt oikea, sillä työttömyys laskee lähes koko maassa. Hyviä uutisiakin kuulee sieltä täältä. Maassa on vireillä kymmeniä biotalouden isoja investointeja. Turun telakan tilauskirjat ovat täynnä vuosikausiksi. Uudenkaupungin autotehdas ilmoitti äskettäin palkkaavansa tuhat uutta työntekijää.

Tällä ladulla on hyvä jatkaa.

Liikaa ei saa kuitenkaan huokaista. Pitkäaikaistyöttömiä on enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja myös korkeasti koulutettujen työttömien määrä on kasvanut. Ja jokainen nuori työtön on liikaa.

Kaikki ei suinkaan ole kunnossa, mutta hivenen voi siitä iloitakin, että kotimaan suunta on nyt muuttunut. Suomi on jälleen nousun tiellä. Tätä myönteistä kehitystä on kaikin tavoin voimistettava.

Hyvää Joulun aikaa ja parempaa Uutta Vuotta toivottaen,

Antti K.