Tohina päällä

26.09.2017

Eduskuntatyö on ollut nyt jo jonkun aikaa täydessä vauhdissa. Syksyn isoin asia on budjettikäsittely. Parhaillaan käydään lähetekeskustelua aiheesta. Keskustelu alkoi jo viime viikolla, ja pääsin käyttämään heti alkuun oman ryhmäni yhteisen ryhmäpuheenvuoron, joka löytyykin näiltä sivuilta. Budjetin ohella käsillä on useita isompia ja pienempiä lakikokonaisuuksia.

Yksi paljon keskustelua herättävä asia on alkoholilain kokonaisuudistus. Siinä on paljon aivan järkeviä muutoksia, joilla päivitetään lainsäädäntöä tähän päivään. Joku tiesi kertoa, että vanhimmat osat alkoholilainsäädännössä ovat 1930-luvulta, että ehkä on aikakin. Esimerkiksi jäykkä ravintolabyrokratiaa puretaan. Pidän myös hyvänä, että pienpanimoiden toimintaedellytyksiä parannetaan. Kättä väännetään vielä siitä, mikä olisi oikea alkoholiprosentti ruokakaupoissa myytävien juomien suhteen. Nykyinen on 4,7%, mutta hallituksen esityksenä on pieni korotus, eli 5,5%. Keskustelussa tullaan varmasti esittämään erilaisia ehdotuksia laidasta laitaan, asia ratkennee marraskuun paikkeilla.

Viime perjantai oli itselleni sykähdyttävä päivä. Sain Sotaveteraanien keskusliitolta ansiomitalin. Olen todella otettu tällaisesta kunniasta. Vaikka en ole kovin suurta ääntä asiasta pitänyt, olen eduskuntatyössä hivenen koettanut edistää veteraanien asiaa. Monesta asiasta on valitettavasti jouduttu viime vuosina tinkimään, mutta veteraaneihin on voitu panostaa hieman enemmän. Varsinkin kotipalveluihin tuli tälle vuodelle merkittävä panostus. Onneksi tässä asiassa yhteistyötä yli puoluerajojen löytyy aika hyvin.

Sotaveteraanien keski-ikä on 93 vuotta. He eivät ole enää kauaa joukossamme. On kunnia-asia, että heidät hoidetaan arvokkaasti loppuun saakka.