Niinistölle jatkokausi

29.01.2018

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö valittiin selvin luvuin toiselle presidenttikaudelle. Lämpimät onnittelut hänelle. Niinistö on hoitanut tehtävänsä aivan hyvin, ja kansan selvä enemmistö halusi hänet siitä palkita. Tällä sitten mennään seuraavat kuusi vuotta.

Vaali oli monella tapaa poikkeuksellinen. Niinistön ylivoima oli huomattavaa. Hän oli suosituin ehdokas kaikissa Suomen kunnissa. Ensimmäistä kertaa suoran kansanvaalin aikana presidentti valittiin suoraan, ilman toista kierrosta.

Presidentinvaalit näyttävät menevän yhä selkeämmin henkilövaalin suuntaan. Vaali on yhä kirkkaammin henkilövaali kuin puoluevaali. Tämä näkyy yhtäältä Niinistön kannatuksessa, mutta myös esimerkiksi Matti Vanhasen ja Tuula Haataisen kannatuksessa.

Vanhasen osalta yksi lisähaaste oli siinä, että poliittinen linja oli hyvin lähellä Niinistön linjaa. Kun Niinistön suosio oli kova, Vanhasen markkinarako jäi aika pieneksi. Markkinarakoa oli enemmän esimerkiksi Huhtasaarella ja Väyrysellä, joiden linja poikkesi Niinistön linjasta.

Keskustassa on silti syytä tehdä analyysi vaalin tuloksista ja katsottava, mitä tästä on opittavissa.

Tasavallan presidentin virkaanastujaiset pidetään eduskunnassa 1. helmikuuta klo 12.