Eteenpäin, Keskusta!

25.07.2019

Kun osallistuin ensimmäiseen Keskustan puoluehallituksen kokoukseeni, johti kokousta Esko Aho. Sen jälkeen Keskustassa on tapahtunut paljon. Johtajavaihdoksia, seesteisyyttä ja sekasortoisuutta, innon ja lamaannuksen aikoja, voittoja ja tappioita. Kaikesta koetusta ja läheltä nähdystä kai jotakin itsekin olen oppinut.

Suomikin on monet kerrat kierretty. Väitän tällä kokemuksella tuntevani maan ja sen kansan jo aika hyvin. Samalla on vahvistunut ymmärrys poliittisesta johtamisesta ja keskustalaisten sielunelämästä, ehkäpä myös nykytilanteesta ja Keskustan tulevaisuudesta.

Kevään tyrmäyksen jälkeen ei auta hätäkellon hiljainen kilkuttelu, vaan tilannetta pitää ryhtyä korjaamaan. Keskustaväen vereslihalle vienyt vaikeiden päätösten vaalikausi 2015-2019 ja kevään ankara vaalitappio ovat tosiasioita, elettyä elämää. Takaiskuista huolimatta elämä jatkuu.

Tuleen ei jäädä makaamaan. Itkut on itketty. On edettävä kohti Keskustan uutta, valoisampaa vaihetta. Työ jatkuu rakennuspalikoilla, jotka meillä on. Ne eivät sittenkään ole huonot.

Hallitusratkaisukin riskeineen ja mahdollisuuksineen on tosiasia. 2020-luvun punamulta antaa mahdollisuuksia selkeyttää keskustan paikka poliittisella kartalla.

Keskusta ei ole kovaa oikeistoa. Kokoomusyhteistyössä on puolensa ja puolensa, kuten demareidenkin kanssa. Yhteistyö sujuu keskeltä tarvittaessa molempiin suuntiin. Välillä on isänmaan etu tehdä yhteistyötä toisten porukoiden kanssa, välillä toisten. Itse en kuulu niihin, jotka haluavat sulkea yhteistyön jonkun eduskuntapuolueen kanssa. Ajattelen niin, että lähtökohtaisesti kaikkien kanssa on kyettävä yhteistyöhön.

Nyt mennään tällä hallituksella. Ei se varmaan täysin mutkatonta tule olemaan, mutta tuskinpa mahdotontakaan. Hallitusohjelman kunnioittaminen ja yhteistyö ovat tapamme, mutta puolueen nostamiseksi tarvitaan paljon enemmän. 

Keskustan on aika katsoa pidemmälle. 

Tavoitteeni on palauttaa keskustalaisten itsetunto ja kansalaisten luottamus Keskustaan. Puolueen profiili ja pitkä linja on kovalla työllä tehtävä kirkkaaksi. Sitä keskustalaiset toivovat ja äänestäjät edellyttävät. Rajankäyntiä tarvitaan vasemmalle ja oikealle, mutta tärkeintä on puhua omista ajatuksistamme. Sanottavaa meillä kyllä riittää.

Keskustaväen eläviä ja monipuolisia toiveita pitää kuunnella joukkoja koottaessa ja ohjelmaa rakennettaessa. Esimerkiksi yhteiskunnan vähäosaisten, nuorten, vanhusten, perheiden, pienyrittäjien ja viljelijöiden asiat koskettavat keskustalaisia. Yksin eläviäkään ei kannata unohtaa. Myös talouden sekä yhteisen ympäristön suuret kysymykset huolettavat. Parantamisen varaa on niin maaseudun kuin kaupunginkin elämänmenossa. Meidän on vahvistettava profiiliamme niin sivistyksen kuin Suomen erilaisten alueidenkin puolustajana. Kaikkialla Suomessa Keskustalle löytyy tehtävää.

Keskustasta pitää tehdä uskottavin vaihtoehto suomalaisille tärkeissä kysymyksissä. Se edellyttää onnistumista asialistan laatimisessa ja sen esittämisessä. Näissä urakoissa tarvitaan sekä vahvaa johtajaa että koko keskustajoukkueen panosta.

Meidän tehtävämme on myös tarjota kestävä tapa tehdä politiikkaa ja vaikuttaa. Maalaisliitto-Keskustan perintö velvoittaa: Keskustan on oltava rakentava eikä repivä voima. Lyhytnäköisyys, itsekkyys ja kupliin sulkeutuminen ovat myrkkyä, johon tarvitaan vastalääkettä. Alkion ja Kallion perinteen vaalijoille on kysyntää 2020-luvunkin Suomessa.

Innokkaimmat ovat kaipailleet värikkäämpää puheenjohtajataistoa. Oman käsitykseni mukaan kisa on vasta alussa, vauhti tulee tulevina viikkoina kiihtymään. Ensimmäinen paneeli meillä Katrin kanssa on Lapissa 10. elokuuta. Sen jälkeen luvassa on parikymmentä yhteistilaisuutta ympäri Suomen. Eiköhän meistä erojakin löydy, emme nyt sentään identtisiä ole. Jos muita ehdokkaita vielä mukaan halajaa, niin omasta puolestani toivotan lämpimästi tervetulleeksi. Lauteilla on vielä tilaa!

Luvassa on laaja kenttäkierros, jonka aikana esitän avauksia ja kannustan keskustalaisia keskusteluun kasvotusten ja verkossa. Puheen patoluukut on nyt aika yhdessä avata. 

Puhumisen lisäksi lupaan olla myös kuulolla. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja kirjoittamaan yhteisen puolueemme uutta lukua. Nähdään kentällä.

Antti Kaikkonen