Vappupuhe 1.5.: Suomi tarvitsee paremman näkymän tulevaisuuteen

02.05.2024

Kansanedustaja Antti Kaikkonen Hyvinkäällä, Keravalla ja Porvoossa:

Suomi tarvitsee paremman näkymän tulevaisuuteen

Vappu on alkujaan työväen ja opiskelijoiden juhla. Työväen suhteen tämä kevät on mennyt poikkeuksellisissa merkeissä. Hallitus on ajanut omaa linjaansa jääräpäisesti eteenpäin, ja ay-liike on vastannut voimakkailla lakoilla. Tuskin kaikkea on vielä nähtykään. Epäilenpä, että viimeistään syksyn työmarkkinakierroksella nähdään seuraavat erät. Näiden taistojen hintalappu kansantaloudelle on suuri ja riskinä ovat pitkäaikaiset vahingot.

Oma vappuvinkkini osapuolille on seuraava: Mars neuvottelupöytään. Se ei vieläkään ole liian myöhäistä. Uudistuksiakin tarvitaan, mutta eteenpäin on parempi mennä mieluummin sopien kuin repien.

Voi myös yleisesti sanoa, että pääministeri Orpon hallituksen ensimmäinen vuosi on valitettavasti ollut pettymys. Kasvussa ovat olleet vain työttömyys ja konkurssit. Ei talous, eikä ihmisten hyvinvointi. 

Hallituksen asettamat taloustavoitteet ovat oikeansuuntaisia, mutta tulokset valitettavasti vääränsuuntaisia.

Hallituksen tavoite 100 000 lisätyöllisestä on oikea. Tulokset vain kulkevat väärään suuntaan.  Työllisiä on yli 50 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Siis vähemmän, ei enemmän.

Hallituksen tavoite taloudellisen sopeuttamisen mittaluokasta on oikea. Mutta valitettavasti keinot jättävät toivomisen varaa.

Hallitus päätöksillään kiristää yleistä arvonlisäveroa ja esimerkiksi joukkoliikenteen ja lääkkeiden verotusta.

Ja sama hallitus päätöksillään keventää kaikkein suurituloisimpien suomalaisten verotusta ja oluen verotusta.

Olutta saat jatkossa halvemmalla, mutta lääkkeistä sitten maksatkin enemmän.

Voi kysyä, meneekö tämä nyt varmasti oikein?

Kaiken tämän päälle hallitus vieläpä karsii rajusti kotitalousvähennystä. Kun hintoja nostetaan veronkorotuksin ja vähennystä heikennetään, niin harmaa talous hyötyy. Vielä oppositiossa ollessaan kokoomus vaati korotusta kotitalousvähennykseen, nyt valtaan päästyään sama kokoomus on sitä leikkaamassa.

Ehkä suurin ongelma hallituksen toimissa on, että niistä puuttuu kunnolliset eväät kasvuun ja myönteisempään, parempaan tulevaisuuteen.

Keskustan mielestä hallituksen kasvupaketti on oikeansuuntainen, mutta aivan riittämätön tussahdus.

Hallituksen uudet vaatimattomat kasvutoimet kohdistuvat suuryritysten viherinvestointeihin, mutta pienille ja keskisuurille yrityksille hallitus ei juuri muuta tarjoa kuin edellä mainittuja veronkiristyksiä. Keskusta ulottaisi veroporkkanan kaikenkokoisille yrityksille, ei ainoastaan suurimmille.

Keskustan eduskuntaryhmä tulee esittelemään oman reilun kasvun vaihtoehtonsa yksityiskohtaisesti tiistaina 7.5.

Teemme erilaiset arvovalinnat kuin hallitus. Paketissamme on yhtä paljon sopeutusta, mutta näivettämisen sijaan enemmän kasvutoimia. Siis enemmän tukevaa maaperää julkisen talouden aidoksi tervehdyttämiseksi.

Suomi tarvitsee paremman näkymän tulevaisuuteen.