Itäisen Suomen ja aluepolitiikan laiminlyönti vakava virhe myös turvallisuuspoliittisesti

25.05.2024


Keskustan puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja ja entinen puolustusministeri Antti Kaikkonen 24.5. Joensuussa, Kuopiossa ja Kajaanissa:

Itäisen Suomen ja aluepolitiikan laiminlyönti vakava virhe myös turvallisuuspoliittisesti

Itäinen ja osin pohjoinenkin Suomi ovat perimmäisten kysymysten äärellä Suomen ja Venäjän välisen kanssakäymisen tyrehdyttyä.

Kyse on ihmisten toimeentulosta, yritysten pärjäämisestä ja Itä-Suomen elinvoimasta. Tilanne ja näkymät ovat synkät. Luottamusta ja tulevaisuudenuskoa koetellaan.

Hallituksen olisi pitänyt jo aikaa sitten tulla itäistä Suomea vastaan kansallisin päätöksin ja vaikuttaa samaan aikaan EU:ssa siihen, että vaikeuksiin joutuneita alueita tuetaan. Onhan kyse myös koko EU:n ulkorajasta.

Pääministeri kävi kyllä EU-komission puheenjohtajan kanssa itärajalla, mutta näyttää siltä, että siihenpä se jäi. Uutta rahaa itäiselle Suomelle ei ole ohjattu eikä erillistä rahoitusvälinettä EU:n ja Venäjän rajamaille ole luotu.

Kotimaan politiikassa keskittäminen jyllää. Suurin osa itäistä Suomea on liikennehankkeista alkaen tosiasiallisesti jätetty oman onnensa nojaan. Yhtä lailla tärkeitä olisivat investoinnit sähköverkkoon ja tietenkin soten lähipalveluiden turvaaminen.

Itäisen Suomen pärjäämisessä ja aluepolitiikassa ylipäätään ei ole kyse vain siitä, että ihmiset ovat tasa-arvoisia asuinpaikasta riippumatta ja koko maata kehitetään tasapuolisesti. Molemmat ovat tuiki tärkeitä asioita.

Tässä tilanteessa kyse on myös isänmaan turvallisuudesta. Meillä ei arvaamattoman Venäjän vieressä kerta kaikkiaan ole varaa jättää isoa osaa maasta tyhjenemään.

Kyse on myös kansallisesta yhtenäisyydestä, että koemme kaikki kuuluvamme tähän yhteiskuntaan. Tälläkin on iso turvallisuuspoliittinen merkitys.

Siksi itäisen Suomen ja aluepolitiikan laiminlyönti on vakava virhe, josta päävastuussa on hallitus.

Vaikeuksien keskelläkin Itä-Suomessa on nähtävä myös paljon myönteistä potentiaalia. Mutta sen saamiseksi käyttöön tarvitaan ohjelmien ja työryhmien sijaan konkreettisia tekoja.

Lisätiedot:

Keskustan puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja ja entinen puolustusministeri Antti Kaikkonen puh. 050 511 3160