Haluanko todella Keskustan puheenjohtajaksi?

01.09.2019

Kyllä. Ja pyrin siihen tosissani. Pyrin niin pirusti ja tosissani, kuten Johannes Virolainen aikanaan. Haluan sen tehtävän ja haluan voittaa tämän kisan.

Uskon nimittäin, että voisin olla Keskustalle hyödyksi. En todellakaan aio tyytyä nykyiseen Keskustan 10-12 prosentin gallup-kannatukseen. Sillä ei pidemmän päälle riittävästi vaikuteta tämän maan asioihin, eikä paranneta ihmisten arkea. Silti sen edessä on oltava nöyrä, gallupit kertovat tämänhetkisestä luottamuksen puutteesta.

Pikavoittoja en lupaa. Ison laivan kurssia ei muuteta muutamassa kuukaudessa. Nopeita kikkoja ei ole.

Mutta sen lupaan, että määrätietoisella ja pitkäjänteisellä työllä kannatusta on mahdollista vahvistaa. Sanojen ja tekojen on oltava linjassa. Puolueesta ja sen johtajasta pitää huokua into, ilo ja yhteistyökyky. Viestien on oltava kirkkaita. On puhuttava politiikan selkosuomea. On oltava tavallisten suomalaisten asialla.

Ensin on tähdättävä 15 prosentin sarjaan, sen jälkeen asteittain kohti 20 prosenttia siten, että taistelemme kärkipaikasta vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Meidän on oltava vahvoja perinteisesti vahvoilla alueillamme. Elämisen mahdollisuuksia syrjäseutuja myöten on väkevästi puolustettava. Alueille tarvitaan tietä, työtä ja turvaa. Ihmisten arjesta on kysymys. Silloin sorateidenkin on oltava kunnossa.

Mutta noustaksemme suureksi meidän on oltava nykyistä vahvempia myös eteläisessä Suomessa ja kasvukeskuksissa. Jos niissä jäämme marginaaliin, jäämme myös puolueena pieneksi tai korkeintaan keskisuureksi.

Emme pysty puolustamaan koko maata, ellei meillä ole luottamusta myös etelässä. Tästä on kysymys. Tämän keskustaväki on jo vuosikymmenten ajan hienosti hahmottanut – ja saavuttanut pääministeriaseman maassamme useampaan kertaan.

En kainostele sanoa, että toisin puolueelle lisäarvoa tässä asiassa. Olen tullut viidesti valittua eduskuntaan maamme väestöltään suurimmasta vaalipiiristä. 2015 vaaleissa sain yli 10 000 ääntä. Vuoden 2019 vaikeissa vaaleissa äänimääräni vielä parani.

Olen puhunut ja vaikuttanut tavallisten ihmisten arjen asioihin. Ne ovat pääsääntöisesti samoja huolia ja murheita koko Suomessa. Perheiden hyvinvointi, koulutus, työ, vanhustenhoito, toimivat terveyspalvelut, kotimainen ruoka, lähiluonto, liikenne. Turvallinen Suomi. Ihmisten arjessa olevalle politiikalle on kannatusta syvästä maaseudusta suurimpiin kaupunkeihin.

Puheenjohtajana saisin tämän kantamaan laajemminkin siten, että sillä olisi myönteinen vaikutus koko puolueen kannatukseen.

Olen saanut Keskustassa johtaa niin Keskustanuoria, piirijärjestöä kuin eduskuntaryhmääkin. Johtamistapani on kuunteleva, keskusteleva ja rakentava. Huumoriakin saattaa joskus lipsahtaa sekaan. Haluan, että teemme yhdessä töitä hyvässä hengessä. Mutta haluan myös tuloksia.

Olen yhteistyökykyinen. Tämä tiedetään hyvin eduskunnassa, missä suurimman ryhmän johtajana johdin puolueiden välisiä neuvotteluja vuosina 2016-2019. Tuloksiakin saatiin aikaiseksi. Esimerkiksi parannettiin sotaveteraanien asemaa. Ja lakkautettiin paljon kritisoitu kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmä.

Yhteistyötaidot ovat politiikassa arvossaan. Ainakin, jos aikoo saada todellisia tuloksia aikaiseksi.

Keskustan pitää olla juurensa tunteva yleispuolue, koko kansan ja koko Suomen puolue. Kansanliike, joka arvostaa työn tekemistä, yrittämistä ja itsensä kehittämistä, ja jolla on sydäntä myös yhteiskunnan heikompiosaisille. Kansanliike, joka elää ihmisten arjessa, iloineen, suruineen ja rosoineen. Kansanliike, joka rakentaa entistä parempaa, oikeudenmukaista Suomea.

Tule mukaan.

Antti Kaikkonen – Keskustan Kaikkonen