Keskikentän joukkuepelaaja

02.09.2019

Tavoittelen aika merkittäviä uudistuksia Keskustan päätöksentekoon ja ohjelmatyöhön. Toimiessani Keskustan eri johtotehtävissä olen oppinut, että porukkamme tarvitsee avoimuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin asioihin. Keskustalaisilla on halu sanoa ja vaikuttaa. Siihen tarvitaan oikeanlaiset välineet ja foorumit.

Linjanvetoa pitää avata julkisemmaksi. En kannata puoluetyöhön tapaa, jossa linjaukset rakennellaan suljettujen ovien takana. Ihmiset on otettava mukaan. Keskeneräisiä, rohkeitakin papereita ja vastaamattomia kysymyksiä pitää uskaltaa tuoda esille. Vaalien välilläkin keskustan kenttäväellä ja suomalaisilla laajemminkin on oltava mahdollisuus vaikuttaa. 

Laminoitujen papereiden tyrkyttämisen sijaan pitää myös uskaltaa kysyä: “Mitä mieltä sinä olet?” Tällä tavalla voi säästyä monenlaiselta ikävältä yllätykseltä ja keskinäiseltäkin kahinalta.

Toimintatavoissa eteenpäin pääseminen on edellytys Keskustan menestykselle puolueena ja kansanliikkeenä. Piiriä pitää laajentaa näyttämällä avoimuuden ja keskustelun mallia. Johdon pitää raivata vuorovaikutukselle tilaa ja osoittaa, että tässä puolueessa voi vaikuttaa. Tarvitsemme enemmän toimintaa, vähemmän byrokratiaa.

Uusi tyyli on myös korvaamaton johtamistyökalu. Keskustan johtajan pitää uskaltaa tuoda keskusteluun sellaisiakin esityksiä, jotka eivät kaikkia miellytä. Aion näyttää suuntaa, mutta myös avata keskustelua ja kuunnella. Ihmisten sitouttaminen ei onnistu vain lataamalla valmiit rätingit pöytään.

Vuoropuhelu ei pelkillä verkkokyselyillä onnistu, vaikka niitä aionkin lisätä. Tarvitaan kasvokkain kohtaamista. Politiikka ja puoluetyö pitää viedä lähemmäs ihmistä. Keskustan piirien, kunnallisjärjestöjen ja paikallisosastojen kanssa voimme järjestää useita teemoitettuja keskustelukierroksia vuodessa. Eduskuntaryhmän, ministerien ja puoluejohdon pitää ottaa kierroksilleen mukaan lyijykynä, reissuvihko ja avoin mieli.

Puoluetyö on joukkuepeliä. Vahva keskustajohtaja panostaa yhteishenkeen ja yhteistyöhön. Meillä on kaksi korvaa ja yksi suu, hyvän johtajan näitä pitää käyttää samassa suhteessa. Ja pitäähän tämän olla välillä hauskaakin. Hyvässä hengessä on aina miellyttävämpää työskennellä.

Uskon, että uudella tyylillä pidetään porukka kyydissä ja kerätään uutta väkeä keskustalaisille rattaille. Keskusteleva Keskusta puhuttelee. Tässäkin onnistumalla palautamme sekä omaa yhteishenkeämme että keräämme suomalaisten luottamusta. Hyvä johtaminen on yksi kulmakivi sille, että kannatuksemme alkaa taas vahvistua. Olen valmis työhön. Tule mukaan!